Samba

Bloco033 speelt authentieke samba, een Braziliaanse muzieksoort die vooral bekend is van het carnaval in Rio de Janeiro.

De geschiedenis van samba-muziek gaat ver terug in de tijd waarbij Afrikaanse, Europese en in mindere mate Arabische en Amerindische invloeden zich met elkaar vermengd hebben. Begin twintigste eeuw wordt samba groter in Brazilië en ontstaan de eerste sambascholen. Samba Batucada heeft zich ontwikkeld tot hét symbool voor het Braziliaans carnaval. De 36 beste sambascholen van Rio de Janeiro gaan jaarlijks tijdens carnaval de strijd met elkaar aan. Deze komt tot een hoogtepunt tijdens de optocht in de Sambódromo.

De basis van een samba-band wordt gevormd door de bateria. De bateria bestaat een grote groep percussionisten met een diversiteit aan instrumenten. Hun grote surdo’s zorgen voor de maat, de caixa’s, repiniques en chocalho’s zorgen voor een swingende groove, en de tamborims en agogo brengen melodie aan in de samba. De bateria wordt begeleid door een bandleider. Samen met de repinique-spelers wordt door de bandleider het tempo bepaald en aangegeven wat er gespeeld wordt door de bateria. Een bateria show bestaat uitsluitend uit percussie. Jaarlijks wordt door de sambascholen uit Rio de Janeiro een lied geschreven voor de parade in de Sambadrome, een samba enredo.
De gezongen enredo’s worden begeleid met gitaar en cavaquinho.